کشور عمان از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس و در جنوب ایران میباشد که این روزها بسیار مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است. کشور عمان از جمله ایمنترین کشورهای خاورمیانه در طول 5 سال گذشته شناخته شده است و جمعیت این کشور بیش از 4.5 میلیون نفر میباشد که بیش از 2 میلیون نفر آن خارجی میباشند. از آنجایی که این کشور سومین واحد پولی با ارزش دنیا را در اختیار دارد، کار در عمان و حتی سرمایهگذاری و ثبت شرکت در عمان، مورد استقبال عده بیشماری قرار گرفته است. در این مقاله قصد داریم تا علاوه بر بررسی وضعیت اقتصادی این کشور، شرایط ثبت شرکت در این کشور را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
عمان کشوری در مسیر پیشرفت و ترقی
پیش از آنکه به موضوع ثبت شرکت در عمان بپردازیم قصد داریم تا این کشور را نخست از منظر اقتصادی بررسی نماییم. کشور عمان دارای اقتصادی قوی بر پایه صادرات نفتی، محصولات کشاورزی، ماهیگیری و پارچه میباشد. در حال حاضر این کشور بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز تولید میکند اما با توجه به برنامهریزیهای اتخاذ شده، عمان قصد دارد تا سال 2021 اقتصاد خود را در زمینههای دیگری پرورش دهد و از این رو شرایط بسیار مناسبی را برای سرمایهگذاران خارجی و اشخاصی که قصد ثبت شرکت در عمان را دارند در نظر گرفته است.
نکته قابل توجه دیگری که متقاضیان سرمایه گذاری و همچنین ثبت شرکت در عمان باید به آن توجه ویژه نمایند، سیستم بانکداری عمان و ارزش آن در میان سایر نظامهای بانکداری جهانی میباشد. با توجه به گزارش اخیر بانک جهانی، عمان از جمله بهترین کشورهای بهبود یافته اقتصادی به منظور آغاز تجارت و سرمایهگذاری و همچنین سهولت نفوذ در بانکهای جهانی در سال 2017 شناخته شده است و این کشور موفق به کسب رتبه نخست سهولت شروع کسب وکار در میان سایر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس شده است. اگر بخواهیم نگاهی جامع به اقتصاد عمان در سه ماهه نخست سال ۲۰۱۸ داشته باشیم، این کشور موفق به ثبت رشد 6.5 درصدی تنها به واسطه افزایش قیمت نفت شده است.
شرایط ثبت شرکت در عمان
همانطور که اشاره شد سرمایهگذاریهای جدید و ثبت شرکت در عمان و از طرفی ایجاد طیف وسیعی از مشاغل در دستور کار این کشور قرار گرفته است و علیرغم رکود اقتصادی در سالهای اخیر، صادرات عمان در حوزه نفت و محصولات کشاورزی با رشد چشمگیری روبرو بوده است. این موضوع حامل یک پیام بسیار قابل توجه، خصوصا برای آن دسته از اشخاصی که قصد سرمایهگذاری و ثبت شرکت در عمان را دارند میباشد و آن، حاکی از اعتماد سرمایهگذاران بین المللی و خارجی به اقتصاد عمان میباشد و این موضوع خود سبب شده است تا ثبت شرکت در عمان با اهداف گوناگون، روز به روز افزایش یابد.
اما ثبت شرکت در عمان به چه شکلی میباشد؟ سرمایهگذاران و تجار ایرانی از چه طریقی میتوانند اقدام به ثبت شرکت در عمان نمایند؟ این قبیل از سوالات و سوالاتی مشابه ممکن است در ذهن هر مخاطب و خواننده شکل بگیرد و از این رو بر آن شدیم تا به تشریح شرایط ثبت شرکت در عمان بپردازیم. سرمایهگذاران و تجار ایرانی که قصد ثبت شرکت در عمان را دارند میتوانند از طریق مراجعه به موسسات حقوقی که اقدام به ثبت شرکت در عمان مینمایند، پروسه خود را به طور قانونی پیگیری نمایند.
مزایای سرمایهگذاری و ثبت شرکت در عمان چیست؟
- ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﺻﺪدرﺻﺪ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﮔﺬاران ﺧﺎرﺟﻲ
- این کشور اقدام به ارائه وامهای مناسب با بهره نسبتا کم به اشخاصی که قصد سرمایهگذاری و ثبت شرکت در عمان را دارند، مینمایند.
- ﻣﻌﺎﻓﻴﺖ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﮔﺬاران از ﭘﺮداﺧﺖ ﻣﺎﻟﻴﺎت ﺑﺮ درآﻣﺪ ﺷﺨﺼﻲ
- ﻣﻌﺎﻓﻴﺖ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﮔﺬاران از ﭘﺮداﺧﺖ ﻣﺎﻟﻴﺎت ثبت کارخانهها و ثبت شرکت در عمان توسط ایشان، در طول ده ﺳﺎل اول ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ
- ﺟﺒﺮان ﻛﺎﻣﻞ ﺧﺴﺎرت وارد ﺷﺪه ﺑﻪ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﻳﺎ ﺳﻮد ﺳﺮﻣﺎﻳﻪگذاران ﺧﺎرﺟﻲ و اشخاصی که اقدام به ثبت شرکت در عمان مینمایند، در اﺛـﺮ ﺳﻴﺎﺳـﺖ ﮔـﺬاریﻫـﺎی این کشور
قوانین ثبت شرکت در عمان
- به موجب قوانین عمان، برای ثبت شرکت در عمان، طرف ایرانی 70% و طرف عمانی 30% از سهام شرکت را دارا می باشند که این درصد تنها به دلیل وجود قوانین عمان برای ثبت شرکت مطرح شده است، اما طرف عمانی طبق قراردادی که با طرف ایرانی منعقد می کند هیچ حق دخالتی در مدیریت و سود شرکت نخواهد داشت و طرف عمانی پیرو این قرارداد، تنها به دریافت پولی به صورت ماهانه یا سالیانه اکتفا کرده و در مسائل داخلی شرکت حق هیچ گونه دخالتی ندارد.
- افراد خارجی بدون اخذ گواهی تجارت از وزارت بازرگانی و صنایع قادر به فعالیت تجاری یا مشارکت در فعالیت تجاری عمان نمی باشند.
- گواهی فعالیت های تجاری در عمان که توسط سازمان های تجارت عمان صادر می گردد، تنها به کسانی اعطا می گردد که سرمایه موجودی آنان کمتر از مبلغ 150000 ریال ( ریال عمان ) و یا درصد مشارکت های خارجی آنان بیش از 49 درصد نباشد، چرا که درصد مالکیت خارجی در موقعیت های خاص ممکن است افزایش یابد.
- سرمایه گذاران خارجی مجوز 100 درصد مشارکت در پروژه های پیشرفت اقتصادی که توسط شورای توسعه ملی مورد تایید واقع می شود را دارند که حداقل سرمایه موجود برای این امر بایستی 500000 ریال ( ریال عمان ) باشد.
- تنها هزینه سالیانه برای مالک ایرانی شرکت، هزینه اسپانسر عمانی است.
- مالیات سالیانه برای شرکت ها در عمان 0% می باشد.
- پروانه شرکت هر پنج سال یک بار تمدید می شود.
مناطق آزاد تجاری و صنعتی در عمان و تسهیلات حمایتی ویژه از آن
کشور عمان دارای چندین منطقه آزاد تجاری و صنعتی است . برخی از این مناطق در حال حاضر فعال شده اند و برخی دیگر نیز در برنامه های توسعه دولت عمان قرار دارند.
- منطقه آزاد صحار
- منطقه آزاد مسندم
- منطقه آزاد المزیونه
- منطقه آزاد ریسوت
- منطقه آزاد صلاله
تسهیلات حمایتی از مناطق آزاد تجاری و صنعتی :
بانک توسعه صادرات عمان نیز صادرات کالا از این کشور را به طرق ذیل حمایت می کند :
- در زمینه صادرات هم عمان تنها کشور حوزه خلیج فارس است که بیمه های اعتباری صادرات اعطا می کند.
الف- تامین اعتبار برای صادرات با بهره های مناسب و عادلانه
ب- ارائه پوشش بیمه صادرات به تولیدکنندگان برای مقابله با مخاطرات احتمالی – کمک به تولیدکنندگان برای اخذ وام از بانک های تجاری با نرخ سوبسیددار .
مراحل ثبت شرکت در عمان
1- نوشتن برنامه تجارت یا بیزینس پلن برای ثبت شرکت
2- سپرده گذاری سرمایه شرکت در بانک ( مدت زمان انجام آن یک روز می باشد و هیچ هزینه ای در قبال آن اخذ نخواهد شد).
3- ثبت شرکت ( مدت زمان انجام آن 7 روز می باشد )
4- ثبت شرکت در اداره مالیات ( مدت زمان آن 1 روز بوده و هزینه ای نخواهد داشت ).
5- ثبت نام کارمندان شرکت ( مدت زمان انجام آن یک روز و بدون اخذ هزینه است ).
نکته : افتتاح حساب بانکی مستلزم داشتن پاسپورت، مدرک ثبت تجاری، اساسنامه شرکت و همچنین مدرکی مبنی بر اثبات اسکان در این کشور است.